Radio Diaspora Live 
Intră în cont Înregistrare
Contact Diaspora Locuri de munca Facebook Romani in Germania
Grup Facebook Partner
+ PACHETE DE PUBLICITATE + CAUT DE MUNCA + ADAUGA ANUNT Messenger

Precizarile Romsilva dupa prabusirea cascadei Bigar: A cedat sub propria greutate. Cascada se va regenera

Diaspora Romania

Reprezentantii Romsilva au facut, marti, noi precizari in urma surparii Cascadei Bigar. Acestia sustin ca ar fi cedat sub propria greutate si resping acuzatiile potrivit carora prabusirea s-ar fi produs din cauza interventiei omului. Prin intermediul unui comunicat, Romsilva spune ca exista sperante pentru regenerarea cascadei Bigar, prin depunerea unor noi straturi de muschi pietrificat.

Cascada Bigar s-a format in timp, prin depunerea carbonatului de calciu din apele Izbucului Bigar, care a fost acoperit de un covor de muschi, spun reprezentantii Romsilva.

Potrivit acestora, carbonatul de calciu pietrifica acest covor de muschi, care se regenereaza cu noi straturi de muschi vii, astfel incat o cascada de acest tip creste permanent in dimensiuni.

„Cascada Bigar a atins dimensiuni considerabile ca greutate si volum si a cedat sub propria greutate. Mentionam ca aceasta cascada este intr-o dinamica naturala permanenta si in timp se va regenera, prin depunerea unor noi straturi de muschi pietrificat. De altfel, o cascada de acelasi tip, cascada Moceris, tot din Parcul National Cheile Nerei – Beusnita, a suferit o surpare similara in urma cu cinci ani, iar in zona cascadei Bigar exista urme ale unor astfel de fenomene similare petrecute in trecut”, transmis reprezentantii Romsilva.

Cascada Bigar, una dintre cele mai populare destinatii turistice din zona Banatului, se afla in Zona de Protectie Integrala a Parcului National Cheile Nerei – Beusnita, in Rezervatia Naturala „Izvorul Bigar”, o zona in care interventia umana este minima, iar procesele naturale trebuie sa se desfasoare liber, potrivit Romsilva.

Reprezentantii Romsilva sustin ca administratia parcului nu a intervenit cu masuri invazive, respectiv constructii care sa sprijine structura de travertin a cascadei, o astfel de interventie impiedicand procesele naturale.

„Administratia Parcului National Cheile Nerei – Beusnita a luat toate masurile posibile de protectie a cascadei Bigar, cu avizul Consiliului Stiintific al parcului, respectiv indepartarea a doi arbori uscati care s-ar fi putut prabusi peste cascada Bigar. Singurele constructii din zona cascadei Bigar au fost cele pentru a asigura infrastructura de vizitare a obiectivului turistic, avizate de Consiliul Stiintific al parcului, acestea fiind amplasate la o distanta care sa nu afecteze cascada”, mai spun cei de la Romsilva.

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva respinge acuzatiile unui ghid de turism, care a spus ca prabusirea cascadei s-a produs din cauza unei lucrari de captare partiala a izvorului Bigar pentru pastravaria Valea Minis. Conform Romsilva, aceasta pastravarie a fost realizata in urma cu 33 de ani. „Cantitatea de apa care sa favorizeze depunerile carbonatului de calciu trebuie sa fie una moderata pentru a facilita acest proces natural, deci nu o eventuala micsorare a debitului de apa ar fi dus la surparea peretelui cascadei”.

Garda Nationala de Mediu si Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate au fost informate imediat de catre administratia Parcului National Cheile Nerei – Beusnita despre producerea acestui eveniment, iar Administratia Parcului National Cheile Nerei – Beusnita, cu sprijinul Consiliului Stiintific, va identifica masurile ce trebuie luate in continuare.

Cascada Bigar din Parcul National Cheile Nerei-Beusnita s-a prabusit luni, in jurul orei 18.00, din cauze naturale, a anuntat Romsilva.

 
 
diaspora-romania.ro, Contabil roman in Germania, Avocat Germania, Notar Germania, Evenimente in Germania, Locuri de munca in Germania, medici romani in Germania, Doctori Romani in Germania, Restaurant romanesc, Restaurant romanesc in Germania, Transport Germania, Diaspora Germania, comunitatea Romanilor din Germania, Diaspora Romana, diaspora, Comunitatea romanilor din Germania,Stiri diaspora,Romanii in strainatate,Restaurante Romanesti in Italia , restaurante Romanesti in Spania,Restaurante Romanesti in Belgia,Restaurante Romanesti Olanda, Restaurante Romanesti in Austria, Restaurante Romanesti in Franta, Restaurante Romanesti in Elvetia, Restaurante Romanesti in Anglia, Doctori Romani in Austria, Doctori Romani in Germania, Doctori Romani in Franta, Doctori Romani in Belgia, Doctori Romani in Olanda, Doctori Romani in Elvetia, Doctori Romani in Anglia,Doctori romani in Italia, Locuri de munca in Germania,Locuri de munca in Austria, Locuri de munca in Anglia,Locuri de munca in Belgia,Locuri de munca in Italia, Locuri de munca in Spania,Locuri de munca in Olanda, Locuri de munca in Elvetia, Avocat Roman in Austria, Avocat Roman in Spania, Avocat Roman in Belgia, Avocat Roman in Anglia, Avocat Roman in Olanda, Avocat Roman in Elvetia, Avocat Roman in Germania,Avocat Roman in Franta, Contabil Roman in Germania,Contabil Roman in Austria,Contabil Roman in Elvetia,Contabil Roman in Olanda,Contabil Roman in Belgia, Contabil Roman in Franta, Contabil Roman in Anglia, Transport Germania,Transport Austria,Transport Belgia ,Transport Elvetia, Transport Franta,Transport Anglia, Transport Olanda
© 2019 Diaspora Romania. All rights reserved | Realizat de MediaPub