Guvernul a aprobat doua acte normative care asigura cadrul legal pentru decontarea serviciilor medicale, medicamentelor si dispozitivelor medicale contractate, precum si reglementarile aplicabile in contextul epidemiei cu virusul SARS-CoV-2 pentru trimestrul II al anului, informeaza, luni, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Printre noile reglementari se numara si felul in care se acorda consultatiile la distanta, fara prezentarea cardului de sanatate sau fara bilet de trimitere.
"In conditiile determinate de evolutia situatiei epidemiologice, aceste noi masuri asigura accesul neintrerupt si nediscriminatoriu al asiguratilor la servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale necesare pentru diagnosticarea, tratarea si monitorizarea bolilor, inclusiv a celor cu impact major asupra starii de sanatate", a declarat presedintele CNAS, Adrian Gheorghe, potrivit unui comunicat.
Printre reglementarile care se regasesc in cele doua acte normative se numara:
- Consultatiile medicale acordate in asistenta medicala primara si in ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog si logoped, pot fi acordate si la distanta, utilizand orice mijloace de comunicare.
- Consultatiile medicale la distanta se acorda si se valideaza fara a fi necesara utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate sau a documentelor inlocuitoare ale acestuia; toate celelalte servicii medicale vor fi validate cu cardul de sanatate.
- Consultatiile la distanta din ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile clinice, inclusiv pentru specialitatea clinica medicina fizica si de reabilitare, precum si cele de ingrijiri paliative in ambulatoriu se acorda fara a fi necesara prezentarea biletului de trimitere. Pentru toate celelalte consultatii este necesar biletul de trimitere.
- Medicii de familie pot prescrie in continuare pentru pacientii cronici inclusiv medicamentele restrictionate din lista de medicamente compensate si gratuite care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate, cu mentiunea ca pentru medicamentele care se elibereaza in baza unor protocoale terapeutice si a unor formulare specifice este necesara evaluarea periodica a medicului de specialitate pentru a confirma sau modifica schema de tratament, la termenele prevazute in protocoalele terapeutice sau in scrisorile medicale.
- Medicii de familie initiaza tratamentul specific si in absenta unei scrisori medicale emise de medicul din ambulatoriul de specialitate/spital pentru medicamentele notate cu * din Lista de medicamente compensate si gratuite, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 720/2008.
- Medicii de familie pot emite prescriptie medicala in continuare pentru pacientii cu boli cronice cu schema terapeutica stabila, in baza documentelor medicale care au fost emise pacientului de catre medicul specialist - scrisoare medicala si/sau confirmarea inregistrarii formularului specific de prescriere, si pentru medicamentele care se prescriu de catre medicii specialisti in conformitate cu limitarile de prescriere prevazute in Hotararea Guvernului nr. 720/2008.
- Pentru situatiile care necesita prezentarea de documente casei de asigurari de sanatate de catre asigurat, documentele pot fi transmise prin mijloace electronice de comunicare sau pot fi depuse in numele asiguratului de orice persoana. Mijloacele electronice de comunicare se pot folosi si pentru transmiterea de catre casele de asigurari de sanatate a documentelor eliberate necesare asiguratilor.
Reglementarile fac obiectul celor doua acte normative aprobate de Guvern in data de 25 martie: Hotararea de Guvern care prevede prelungirea termenului de aplicare a prevederilor HG nr. 140/2018 si Ordonanta de Urgenta pentru stabilirea unor masuri in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate in contextul evolutiei situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru abrogarea unor prevederi din OUG nr. 70/2020.