Radio Diaspora Live 
Intră în cont Înregistrare
Contact Diaspora Locuri de munca Facebook Romani in Germania
Grup Facebook Partner
+ PACHETE DE PUBLICITATE + CAUT DE MUNCA + ADAUGA ANUNT Messenger

Pasaportul Covid pentru cei care vor sa mearga in vacanta in Europa urmeaza sa fie adoptat pana in vara. PE a grabit procedura

Diaspora Romania

Parlamentul European va accelera procedura de aprobare a noii adeverinte electronice verzi, asa-zisul „pasaport Covid”, care ar urma sa permita circulatia sigura si libera pe durata pandemiei. Astfel, conform noului calendar, adoptarea acestui nou document se va face pana in vara, informeaza Parlamentul printr-un comunicat oficial.

Eurodeputatii au decis initierea procedurii de urgenta cu 468 de voturi pentru, 203 impotriva si 16 abtineri. In timpul dezbaterii in plen de miercuri, marea majoritate a eurodeputatilor au sprijinit crearea rapida a adeverintei electronice verzi, care urmareste sa faciliteze circulatia sigura si libera in interiorul UE pe durata pandemiei de coronavirus, conform Agerpres.

Potrivit propunerii CE, aceasta ar include informatii cu privire la vaccinarea impotriva Covid-19, la un rezultat negativ la testul Covid-19, precum si informatii privind orice infectie anterioara cu coronavirus. Mai multi vorbitori au subliniat necesitatea de a avea garantii solide in materie de protectie a datelor cu caracter personal si medical si au subliniat ca nu trebuie discriminate persoanele care nu au fost vaccinate, se mai precizeaza in comunicat.

Plenul PE va adopta mandatul de negociere cu Consiliul UE, care poate include amendamente la propunerea CE, in cursul urmatoarei sesiuni plenare din 26-29 aprilie. Comisia pentru libertati civile (LIBE), responsabila de dosar din partea PE, va putea solicita ca mandatul sa ii fie incredintat, pentru a incepe discutiile. Rezultatul negocierilor dintre colegiuitori va trebui aprobat atat de PE, cat si de Consiliul UE.

„Avem nevoie de adeverinta electronica verde pentru a ne restabili increderea in spatiul Schengen, continuand totodata lupta impotriva pandemiei de COVID-19. Adeverinta nu poate fi o conditie prealabila pentru libera circulatie, deoarece aceasta este un drept fundamental in Uniunea Europeana si nu poate conduce la discriminare. Datele cetatenilor trebuie sa fie in siguranta si doar datele necesare ar trebui incluse in adeverinta”, a declarat dupa vot presedintele Comisiei LIBE, spaniolul Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D).

CE a prezentat pe 17 martie o propunere de regulament privind o adeverinta electronica verde pentru a facilita libera circulatie in UE si o propunere conexa privind resortisantii tarilor terte a caror sedere sau resedinta pe teritoriul statelor membre ale UE este legala in timpul pandemiei.

La ce foloseste adeverinta si ce informatii va contine

Comisia Europeana a prezentat, saptamana trecuta, propunerea pentru certificatul digital de vaccinare, valabil la nivelul Uniunii Europene, in incercarea de a impulsiona sectorul turismului, grav afectat de pandemie. Adeverinta electronica verde va constitui dovada ca detinatorul a fost vaccinat impotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infectiei cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19 si va putea fi verificata in orice stat membru UE.

Cu o astfel de dovada a vaccinarii impotriva Covid-19 - sau „certificat verde digital”, asa cum il numeste Comisia Europeana - o persoana vaccinata intr-un stat membru va fi recunoscuta si in alt stat membru ca imunizata. Acest aspect ar putea facilita calatoriile, inclusiv in scop turistic, intre tari.

Adeverinta electronica verde va constitui dovada ca detinatorul:

  •  a fost vaccinat împotriva COVID-19
  •  a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infectiei cu virusul SARS-CoV-2 sau
  •  s-a vindecat de COVID-19.

Certificatul verde european propus de Comisia Europeana pentru a facilita calatoriile in Uniunea Europeana nu este un pasaport, ci un document unic care sa fie recunoscut de toate statele membre, a spus la Digi24 Adina Valean,comisarul european pentru TransporturiEa a explicat ca documentul vizeaza uniformizarea datelor privind vaccinurile si rezultatele testelor, dar ca fiecare stat membru va decide conditiile de intrare pe teritoriul sau.

Nu este un pasaport. Este un document unic european, o dovada pentru o situatie in care un cetatean al unui stat membru se poate afla – daca are un vaccin facut, daca are un test PCR negativ, daca a trecut prin boala si are imunitate naturala”, a spus Valean la Digi24.

„In momentul de fata, cetatenii din Romania stiu ca atunci cand merg si fac vaccinul, primesc un certificat de vaccinare, sunt introdusi intr-o baza de date nationala. Cand fac un test PCR, primesc o dovada a rezultatului. Aceste documente in Romania si in alte tari arata complet diferit si atunci cand cineva circula dintr-un stat in altul sunt probleme. Comisia propune standardizare pentru a nu mai intalni situatii in care se solicita acest tip de documente si, daca nu corespund sau se cer elemente care nu sunt cuprinse in acele documente, poate fi intors din drum.

Intentia e sa unificam formatele, sa fie usor verificate de catre statele membre, deci cand cineva prezinta certificatul, cel care il primeste sa vada, sa verifice autenticitatea lui, pentru a lupta si cu fenomenele de frauda care au aparut in prezent”, a explicat ea.

 
 
diaspora-romania.ro, Contabil roman in Germania, Avocat Germania, Notar Germania, Evenimente in Germania, Locuri de munca in Germania, medici romani in Germania, Doctori Romani in Germania, Restaurant romanesc, Restaurant romanesc in Germania, Transport Germania, Diaspora Germania, comunitatea Romanilor din Germania, Diaspora Romana, diaspora, Comunitatea romanilor din Germania,Stiri diaspora,Romanii in strainatate,Restaurante Romanesti in Italia , restaurante Romanesti in Spania,Restaurante Romanesti in Belgia,Restaurante Romanesti Olanda, Restaurante Romanesti in Austria, Restaurante Romanesti in Franta, Restaurante Romanesti in Elvetia, Restaurante Romanesti in Anglia, Doctori Romani in Austria, Doctori Romani in Germania, Doctori Romani in Franta, Doctori Romani in Belgia, Doctori Romani in Olanda, Doctori Romani in Elvetia, Doctori Romani in Anglia,Doctori romani in Italia, Locuri de munca in Germania,Locuri de munca in Austria, Locuri de munca in Anglia,Locuri de munca in Belgia,Locuri de munca in Italia, Locuri de munca in Spania,Locuri de munca in Olanda, Locuri de munca in Elvetia, Avocat Roman in Austria, Avocat Roman in Spania, Avocat Roman in Belgia, Avocat Roman in Anglia, Avocat Roman in Olanda, Avocat Roman in Elvetia, Avocat Roman in Germania,Avocat Roman in Franta, Contabil Roman in Germania,Contabil Roman in Austria,Contabil Roman in Elvetia,Contabil Roman in Olanda,Contabil Roman in Belgia, Contabil Roman in Franta, Contabil Roman in Anglia, Transport Germania,Transport Austria,Transport Belgia ,Transport Elvetia, Transport Franta,Transport Anglia, Transport Olanda
© 2019 Diaspora Romania. All rights reserved | Realizat de MediaPub