Radio Diaspora Live 
Intră în cont Înregistrare
Contact Diaspora Locuri de munca Facebook Romani in Germania
Grup Facebook Partner
+ PACHETE DE PUBLICITATE + CAUT DE MUNCA + ADAUGA ANUNT Messenger

In ce masura poate adopta Romania modelul Slovaciei de testare in masa si cu cat succes? Raspunsul medicilor

Diaspora Romania

Austria planuieste testarea in masa a populatiei pentru a putea iesi din lockdown inainte de Craciun. Premierul austriac a anuntat la radioul public ca va urma exemplul Slovaciei - tara care si-a testat doua treimi din populatie - adica 3,6 milioane de oameni - in urma cu doua saptamani. Slovacia a folosit teste rapide antigen. La fel vrea sa faca si guvernul de la Viena, in ideea ca va putea astfel ca redeschida economia inainte de sarbatori. Este posibil un astfel de demers in Romania? Raspund trei medici intervievati de Digi24.

In Slovacia, testarea a fost voluntara, dar rezultatul negativ al testului este necesar chiar si pentru a merge la magazin. Cei pozitivi – circa 1% din populatia testata – si cei care au refuzat sa-si faca testul trebuie sa stea in izolare timp de 10 zile.

Au fost folosite teste antigen, care sunt mai rapide si mai ieftine, dar mai putin fiabile decat testele RT-PCR. Zeci de mii de oameni, de la medici la functionari publici, au participat la recoltarea testelor.

E foarte greu de spus daca un astfel de demers ar putea fi facut in Romania, spune Gindrovel Dumitra, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina a Familliei.

Modelele vestice – Slovacia nu este neaparat o tara vestica, vine din fostul bloc estic - acolo a fost posibil si datorita unui numar mai mic de persoane care a trebuit sa fie testate, dar cred ca exista si o anumita stabilitate a populatiei. In Romania exista foarte multe probleme in ceea ce priveste accesul populatiei la servicii de sanatate, sunt multe localitati, mai ales din mediul rural, care au acces dificil la serviciile de sanatate”, a spus el.

Dar da, este momentul ca si noi sa folosim, daca se va decide acest lucru, alte servicii care pot sa ajute la un astfel de demers si la orice demers de sanatate publica. Lucrurile sunt un pic delicate pentru ca, pana in acest moment, OMS a emis cateva recomandari in ceea ce priveste folosirea testelor rapide, datorita limitarilor acestora. Dar experienta pe care o aduce Slovacia probabil ca va modifica si aceste recomandari”, a adaugat Dumitra.

Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi, spune ca a folosit teste antigen la spital pentru a verifica acuratetea lor, in paralel cu testele PCR, si au dat aceleasi rezultate.

Vom folosi aceste teste la controale si le vom folosi cand vom avea in triaj persoane cu simpomatologie, mai ales ca vine si sezonul gripal si facem test rapid si pentru SARS-CoV2, si pentru gripa”, a spus ea.

In ceea ce priveste restul populatiei, „o prioritizare si o esalonare cu intrarea in scena a autoritatilor locale, pentru ca populatia ar vrea sa faca, cred ca ar fi un impuls pozitiv in ceea ce priveste primirea testarilor.

O diferenta este insa aceea ca in Slovacia, inainte de etapa de testare, a existat un scurt soft lockdown, iar aproape toata populatia a fost izolata.

Abia apoi a inceput testarea, pentru ca aceste teste trebuie sa depisteze boala la un anumit stadiu de evolutie, nu sunt atat de sensibile. Aceste teste sunt ideale pentru a face screening îintr-o populatie care este intr-un anumit stadiu al bolii si sa nu-i scape pe cei care sunt in stadii timpurii. Pentru asta trebuie să fi stat izolati inainte”, spune medicul Octavian Jurma, cercetator.

El adauga ca o astfel de operatiune este menita sa-i scoata pe oameni din lockdown, nu sa-i bage intr-o noua carantina, si ca trebuie sa fie precedata de o campanie de informare, pentru a avea un efect.

El adauga ca in aceste conditii, undeva intre 50 si 70 la suta din populatia Romaniei ar accepta sa se testeze.

 
 
diaspora-romania.ro, Contabil roman in Germania, Avocat Germania, Notar Germania, Evenimente in Germania, Locuri de munca in Germania, medici romani in Germania, Doctori Romani in Germania, Restaurant romanesc, Restaurant romanesc in Germania, Transport Germania, Diaspora Germania, comunitatea Romanilor din Germania, Diaspora Romana, diaspora, Comunitatea romanilor din Germania,Stiri diaspora,Romanii in strainatate,Restaurante Romanesti in Italia , restaurante Romanesti in Spania,Restaurante Romanesti in Belgia,Restaurante Romanesti Olanda, Restaurante Romanesti in Austria, Restaurante Romanesti in Franta, Restaurante Romanesti in Elvetia, Restaurante Romanesti in Anglia, Doctori Romani in Austria, Doctori Romani in Germania, Doctori Romani in Franta, Doctori Romani in Belgia, Doctori Romani in Olanda, Doctori Romani in Elvetia, Doctori Romani in Anglia,Doctori romani in Italia, Locuri de munca in Germania,Locuri de munca in Austria, Locuri de munca in Anglia,Locuri de munca in Belgia,Locuri de munca in Italia, Locuri de munca in Spania,Locuri de munca in Olanda, Locuri de munca in Elvetia, Avocat Roman in Austria, Avocat Roman in Spania, Avocat Roman in Belgia, Avocat Roman in Anglia, Avocat Roman in Olanda, Avocat Roman in Elvetia, Avocat Roman in Germania,Avocat Roman in Franta, Contabil Roman in Germania,Contabil Roman in Austria,Contabil Roman in Elvetia,Contabil Roman in Olanda,Contabil Roman in Belgia, Contabil Roman in Franta, Contabil Roman in Anglia, Transport Germania,Transport Austria,Transport Belgia ,Transport Elvetia, Transport Franta,Transport Anglia, Transport Olanda
© 2019 Diaspora Romania. All rights reserved | Realizat de MediaPub